Ze bestaan nauwelijks drie maanden, maar sportbonden in Amerika krijgen nu al de zenuwen van Periscope en Meerkat. Dat zijn apps om zelf live video uit te zenden op internet. Filmpjes van wedstrijden druisen in tegen auteursrechten, zeggen organisatoren.

Je kunt er de gekste dingen mee uitzenden. Een blik achter de schermen van de televisiestudio. Of jezelf, terwijl je aan het trampolinespringen bent. Of een pikante striptease-act. Meerkat was er als eerste: een app waarmee gebruikers een live video streamen vanaf hun smartphone, en die stream via Twitter kunnen delen.

Twitter was er als de kippen bij om een eigen livestreaming-app te introduceren: Periscope.

Maar via een live stream kun je natuurlijk heel makkelijk beelden uitzenden van een sportevenement waar je aanwezig bent (of dat je aan het bekijken bent op de televisie). En dat is tegen het zere been van de organisatoren van die sportevenementen. Die verkopen de televisierechten immers vaak voor grof geld.

Mayweather v Pacquiao: 66 streams

Zo had je de gehypete bokswedstrijd tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao via Periscope op internet kunnen kijken, schrijft Recode. Tientallen gebruikers streamden het gevecht namelijk via de app. Terwijl televisiekijkers bijna honderd dollar moesten neerleggen om de match te kunnen zien.

De zenders HBO en Showtime dienden 66 verzoeken in bij Twitter om video’s van het gevecht van het netwerk te verwijderen. Dat slaagde er uiteindelijk in om 30 streams uit de lucht te halen. Ironisch genoeg had Twitter een overeenkomst met dezelfde zenders om via Periscope commentaar en hoogtepunten van de match uit te zenden.

Oefenrondje, moet kunnen? Nee dus

Ook sportjournalisten moeten oppassen wat ze op Periscope of Meerkat zetten, schrijft Mashable. Golf-blogster Stephanie Wei raakte haar persaccreditatie bij golftoernooi PGA Masters kwijt, nadat ze beelden van oefenrondjes van golfprofessionals Matt Jones en Jordan Speith had uitgezonden via Periscope. Ze had zelfs een vraag-en-antwoordsessie met Jones via Periscope gehouden, waarbij streamkijkers vragen konden insturen.

Wei wist dat ze de mediaregels van de Masters overtrad, maar omdat het slechts om oefenrondjes ging, en het beeldmateriaal na 24 uur verdwijnt, dacht ze dat het geen kwaad kon. "Ik was geschokt", zei Wei, over het intrekken van haar perstoegang. "Ik dacht: nieuwe technologie, leuk om met de fans in contact te treden."

Wachten op voetbalincident

Andere Amerikaanse competities zijn nu hun beleid aan het bepalen. De Major League-honkbalbond heeft geen probleem met de videoapps, de Amerikaanse hockeybond wél. Incidenten op voetbalgebied zijn er nog niet geweest, maar daar kun je op wachten. Filmpjes van doelpunten op videodeel-app Vine (ook eigendom van Twitter) zorgden vorig jaar al voor beroering in bondskringen.

Maar, zijn deze streaming-apps wel zo'n grote concurrentie voor televisie of betaalde livestreams? Een filmpje via Periscope verschilt niet veel van de foto's en video's die fans nu al vanaf de tribune maken en op internet zetten, tekent Recode aan. Bovendien: wie wil er nou een complete wedstrijd zien door de lens van een mobiele telefoon? De echte fans betalen heus wel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl